keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Keho vahvaksi kotikonstein: jumppaa puutarhassa, osa 2, ruohonleikkuu

Puutarhakuntokuurin toinen osa käsittelee ruohonleikkuuta. Tänä kesänä omalla pihallani ruoho on kasvanut hurjaa vauhtia ja sitä pitäisi (kaupunkilaisen näkökulmasta) leikata koko ajan. Itseäni motivoidakseni otin jälleen selvää ammattilaiselta, miten ruohonleikkuu kehittää kehoamme. Käytössäni on tuttavallisesti "louskuttimeksi" kutsumani vanhanajan mekaaninen ruohonleikkuri, jossa ainoa moottori on ruohonleikkaaja itse. Kyllä siinä kunto ja lihakset kasvavat!




Niin puutarhanhoidossa kuin kuntoilussakin vanha konsti on usein parempi kuin pussillinen uusia. Kuvassa vanha 'louskuttimeni'.



















Kunto kasvaa ja kilot karisevat

Kuten haravointikin, myös ruohonleikkuu on aerobista, matalasykkeistä kestävyysliikuntaa, eli se polttaa rasvaa ja kasvattaa kuntoa. Jos ruohonleikkuusta haluaa kunnon treeniin, niin vähintään pitäisi leikata ruohoa puolisen tuntia. Ainakin omalla pihallani ruohoa pitää leikata jo muutenkin vähintään parisen kertaa viikossa, mikäli haluaa säilyttää nurmikon sopivan pituisena.

Ruohonleikkuu vaikuttaa osittain samoihin lihaksiin kuin edellä käsitelty haravointikin. Lisäksi ruohonleikkuussa on mukana leikkuria työntävä liike, joka on tavallaan haravoinnin vastaliike.

Nämä tiedot - kuten haravoinnistakin - ovat kuntosalin liikuntaneuvojalta peräisin. Kun alla lueteltuja lihaksia vahvistetaan, niin ryhti ja perusvoima sekä lihaskestävyys ja koordinaatio paranevat:

- kolmipäinen olkalihas (musculus deltoideus)
- suora selkälihas (erector spinae)
- leveä selkälihas (m. latissimus dorsi)
- iso rintalihas (pectoralis major)
- pieni rintalihas (pectoralis minor)
- kaksipäinen hauislihas (biceps brachii)
- kaikki kuusi vatsalihasta: vinot (4 lihasta) ja suora sekä poikittainen (rectus abdominalis, musculi oblicuus abd., transversum abd.)

Lisäksi treeniä saavat:
- etummainen sahalihas (m. serratus anterior), joka työntää lapaluuta ja olkaniveltä eteenpäin. Tämän lihaksen treeni parantaa ryhtiä sekä vähentää niska- ja selkävaivoja.

- kolmipäinen ojentajalihas (m. triceps brachii), jonka kunto on tärkeää käden lihasvoiman kannalta. Samalla kuuluisat "allit" saavat kyytiä.

Ruohonleikkuria työntäessä ja pihaa edestakaisin kävellessä myös pakarat, reidet ja pohkeet vahvistuvat.

Seuraavassa, kolmannessa osassa käsitellään, mitä lihaksia puutarhan raivaaminen, kitkeminen sekä siellä kyykkiminen kehittävät!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti