torstai 12. heinäkuuta 2012

Vaikuttavatko sään vaihtelut ihmiseen?

Kuten kaikki olemme voineet havaita, sadetta on tänä kesänä piisannut. Onneksi myös kauniita ilmoja välillä. Olen huomannut, että ilmanpaine näyttää vaikuttavan kehoon ja oloon. Kun on tiuhasti sadepilviä taivaalla, päätä särkee, migreeni puhkeaa juuri silloin, sateisina aamuina väsyttää ja sängystä on vaikea päästä ylös. Naapurissani asuu setä, jolla niskat kipeytyvät matalapaineen aikana ja eräs ystäväni saa hirvittävän päänsäryn ennen lumisadetta. Mutta miten on? Vaikka tuntemuksia yhdellä sun toisella esiintyykin ja ne ovat todellisia, niin asiasta ei kuitenkaan ole yksiselitteistä tieteellistä näyttöä.

Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecimin numerossa 1/1997 on aiheesta lyhyt artikkeli Kaikki ei ole totta, mikä todelta näyttää. Artikkelissa kerrotaan Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta, jossa sään vaikutuksia tutkittiin nivelreumaa sairastavilla potilailla.

Lähes kaikki tutkimuksen koehenkilöt olivat sitä mieltä, että sää vaikuttaa heidän oireisiinsa ja että kivut ovat kytköksissä ilmanpaineeseen, kosteuteen ja lämpötilaan. Mutta kuinkas kävikään: tutkimus todisti lopulta, että subjektiiviset oireet ja objektiiviset löydökset eivät lainkaan liittyneet sään vaihteluihin.

Monet tutkijat pitävätkin ilmiötä myyttinä ja arvelevat sen syntyneen muun muassa siitä, että oireen odottamattomalle pahenemiselle haetaan usein syy oman elimistön ulkopuolelta, Duodecimin artikkelissa todetaan.

Aiheesta on Forecan sivuilla myös meteorologi Liisa Rintaniemen blogikirjoitus Onko sään ja pään välillä yhteys? Voiko polvella ennustaa säätä? Rintaniemi on etsinyt kirjoitustaan varten internetistä tieteellisiä artikkeleita, joissa reumapotilaiden ohella oli tutkittu migreenipotilaita.

Sentään yksi Australiassa tehty tutkimus The association between arthritis and the weather näytti osoittavan jonkinlaista yhteyttä reumapotilaiden oireiden ja sään vaihteluiden välillä. Erään saksalaisen tutkimuksen Weather sensitivity in migraineurs mukaan pieni osa migreenipotilaista oli herkempi reagoimaan tiettyihin sään muutoksiin.

Meteorologi Liisa Rintaniemen blogissaan tekemä lyhyt katsaus osoitti kuitenkin, että päänsäryllä ei näytä olevan kiistatonta yhteyttä ainakaan ilmanpaineen vaihteluun. Monesti kysymys lieneekin siis yksittäisen ihmisen henkilökohtaisista tuntemuksista.

No, oli niin tai näin. Tätä kirjoittaessani sataa ja olo on väsynyt. Lieneekö se sateen psykologista vaikutusta vai mitä. Minulla oireita on ennen sadetta ja tunnistan ukkosen lähestyvän, niinkuin moni muukin ystävistäni ja tutuistani. Mitäs sen väliä, onko sellaisesta tieteellistä näyttöä vai ei.

Joka tapauksessa ei ehkä kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa märehtimään sadetta, harmautta ja väsymystä, vaan yrittää piristää itseään ja tehdä jotain, mitä kussakin tilanteessa jaksaa, ehtii ja haluaa - sadesäällä tai auringonpaisteessa. Jaahas, nyt se aurinko taas näyttää pilkistelevän tuolta pilvien raoista, joten: eikun hommiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti